top of page

5 kjappe med Fikseklubben


Fikseklubben er en digital fikseklubb som skal gjøre det både enkelt og gøy å reparere klær. Fikseklubben tilbyr medlemskap der du får tips og triks til reparasjon av klær slik at du kan få en mer bærekraftig garderobe. "De mest miljøvennlige klærne er de vi allerede har i klesskapet", står det skrevet på Fikseklubbens hjemmeside.


Fikseklubben ble opprettet av Hanne Næss, etter stor forespørsel fra hennes Instagramfølgere (@bananasandgreen). Hanne la ofte ut bilder fra fiksing av sine egne og barnas klær, og i innboksen hennes fant hun daglig spørsmål fra følgerne om hvordan hun reparerer klærne sine. I dag har medlemsportalen over 200 hjelpevideoer som viser hvordan du fikser, tilpasser, redesigner og syr dine egne klær, er du garantert å bli en superfikser innen kort tid."De mest miljøvennlige klærne er de vi allerede har i klesskapet"1

Hva er historien bak Fikseklubben?


– Fikseklubben ble startet i juni 2020, med formål om å hjelpe så mange som mulig med reparasjon. Målet har alltid vært at flere skal fikse fremfor å kaste. Fikseklubben startet som en liten nettbasert medlemsportal med noen få grunnleggende videoer som hjalp folk med å komme i gang. Nå, snart to år senere, har Fikseklubben blitt en stor portal med alt du trenger for å ha en bærekraftig garderobe. Videoene lages av meg og andre bidragsytere som er eksperter på sitt felt.


Vi har også en Facebookgruppe hvor medlemmene deler sine egne tips og triks. I den gruppa er det god stemning, og vi inspirerer hverandre til å få fikset det som må fikses.


2

Har dere noen tips til reparasjon av turklær?


– Start og øv med plagg du ikke er så redd for. For som med alt annet; øvelse gjør mester! Den nyeste dunjakka behøver ikke være det første du fikser. For hvert plagg du fikser blir du bedre. Hvis det er yttertøy som skal fikses er det viktig å tenke på at det må beholde egenskapene sine etter at det er fiksa. Hvis du har fått hull i en vanntett bukse, vil den ikke være 100% vanntett dersom du syr igjen hullet, for nåla vil ordne små hull i stoffet. Men, det vil uansett være bedre med noen små hull enn et stort hull. Et generelt tips, når du fikser et hull, bruk lapper med samme egenskap som plagget som fikses. Da oppfører det seg likt i vask og i bruk. Ta vare på slitt ulltøy og yttertøy, det kan være redningen til et plagg som må fikses senere.3

Hva er det viktigste du trenger i «fiksekit»?


– Du kommer veldig langt med nål og tråd, men vil du ta fiksingen et steg videre vil jeg anbefale å ha:

- Vliesofix. Med det kan du lage dine egne strykemerker av plagg som er ødelagte.

- Tynn ulltråd for å fikse ullundertøyet. En tynn tråd i 100% ull tover seg fint inn i tøyet og resultatet blir både pent og holdbart.

- Symaskin. Lærer du deg å sy rettsøm og sikksakksøm kan du fikse det meste. Det er så mye enklere å bruke symaskin enn mange tror. Ikke la deg skremme – prøv, så vil du lykkes. Da kan du fikse alt fra glidelåser, hull og tilpasse klærne dine slik at de sitter perfekt til deg.


PS: Mange bibliotek leier ut symaskiner!På Fikseklubbens hjemmeside kan du blant annet kjøpe et enkelt reparasjonskit med det viktigste du trenger for å fikse det meste.4

Hvordan finner dere motivasjonen til å fikse, i stedet for å kjøpe nytt?

– Å fikse klær er gøy! Når du først har startet på "fiksereisen" er det avhengighetsskapende. Den deilige mestringsfølelsen jeg får når plagget er fiksa, den unner jeg alle å kjenne på. En annen motivasjon er at du sparer penger, spesielt ved å fikse på dyrt turutstyr. Reparasjonsutstyret er ikke dyrt, det eneste du må investere er litt av tiden din. Sist, men ikke minst – å fikse er et av de enkleste tiltakene vi som enkeltpersoner kan gjøre for å minske vårt fotavtrykk.
"Å fikse er et av de enkleste tiltakene vi som enkeltpersoner kan gjøre for å minske vårt fotavtrykk."5

Hva er deres beste tips til en mer miljøvennlig hverdag?


– Start med å endre små vaner først, det som ikke er for “inngripende” i livsstilen din akkurat nå. Kanskje synes du det er vanskelig å finne tid til å fikse? Start med shoppestopp og bruk det du har. Plutselig har du frigjort tid som du tidligere brukte på shopping. Den tiden kan du nå bruke på å fikse dunjakka som fikk seg en rift på sist topptur.


Når du føler du har kontroll på en vane, start å endre en annen vane. Det finnes for eksempel utrolig mye god vegetarmat. En til to kjøttfrie dager er godt for gane, kropp og ikke minst kloden. Det finnes mange inspirerende profiler på Instagram som motiverer til en miljøvennlig hverdag. Følg de og se om du får noen gode tips. Litt er uansett bedre enn ingenting. Jeg heier på deg!
 

Følg Fikseklubben på Instagram @fikseklubben og sjekk ut medlemsportalen på www.fikseklubben.no

Comments


bottom of page