top of page

5 kjappe med Sov Godt Ute


Sov Godt Ute er en nettside som hjelper deg med å finne fine og tilgjengelige plasser å sove ute på. Med sterk tro på at de gode og spesielle turopplevelsene finnes overalt har de laget et kart som viser deg hvor og hvordan du kommer deg til leirplassen.Ideen bak Sov Godt Ute kom frem i starten av koronapandemien. Småbarnsfaren Bjørn Stian dro ofte ut på tur med barna for å finne på noe hyggelig å gjøre sammen mens samfunnet var nedstengt. Etter å ha dratt til de samme plassene flere ganger ble han nysgjerrig på nye steder å utforske. Hvordan kunne han finne plasser som ikke var for langt hjemmefra, men likevel gav følelsen av frihet og ekspedisjon?


Bjørn Stian fikk sin kart- og teknologiinteresserte søster med på laget, og sammen skapte de den nye plattformen Sov Godt Ute.


- Intensjonen bak Sov Godt Ute er å peke på plasser hvor du rett og slett kan sove godt ute. Med kartet vårt favner vi både ekspedisjonsfolket og småbarnsforeldrene med dårlig tid, fordi vi peker på hvordan du kommer deg til de fine plassene - helt fra døra hjemme og frem til teltplassen.sovgodtute.no finner du tips til fine og tilgjengelige leirplasser, både for telt og hengekøye.

1. Hva er Sov Godt Ute sitt beste tips til en vellykket natt ute?


- Gjør det komfortabelt for deg selv. Det er stor forskjell på langtur over Hardangervidda og overnattingstur i marka. På nærturer er det lov med litt ekstra komfort som god mat, et godt liggeunderlag, ekstra varme klær og en god bok. Ta med litt ved, gode venner eller familien og finn en fin plass. De første gangene du sover ute kan det være spennende nesten hvor som helst, men etter hvert vil du også sette mer pris på steder som gir deg en fin utsikt, en vakker soloppgang eller solnedgang. Det hjelper vi deg med å finne på sovgodtute.no!

2. Hva bør alltid være med i tursekken?


- Hold det enkelt. Ta med matlagingsutstyr, en kniv, søppelpose og liggeunderlag. Husk alltid førstehjelpssaker, det kommer veldig godt med når ulykken først er ute. Vårt beste tips er å ha en ferdig pakket tursekk liggende i boden med alt dette, for å gjøre det enklere å komme seg ut raskt når tiden er inne.


3. Hva er deres forhold til bærekraftig friluftsliv?


- Vi i Sov Godt Ute er dypt engasjert i bærekraftspørsmål, og forsøker så godt vi kan å leve bærekraftig i egne liv. I Sov Godt Ute har vi fokusert på å lage en plattform som gjør det enkelt å komme seg fra dør til leirplass, samtidig som du får fine naturopplevelser. Vi vil vise at du ikke trenger å kjøre i fire timer til en hytte med varmekabler i oppkjørselen og innlagt vann for å oppleve vakker natur. Vi tror på løsninger som gjør det enkelt for folk å komme seg ut, men på en bærekraftig måte. Når du ser hvor vakker naturen er, så vil du også bli mer opptatt av å ta vare på den.


En annen viktig del av et bærekraftig friluftsliv er å praktisere sporløs ferdsel. Ta alltid med deg søppel hjem igjen og gjerne litt til hvis du ser noe langs veien (vi har alltid hundeposer til søppel i sekken selv om vi ikke har hund). Se også etter etablerte bålplasser og bruk disse i stedet for å lage en ny bare noen meter bortenfor. Bruk kvister som ligger på bakken til bål, ikke hugg friske trær. Det beste er å ta med noen kubber hjemmefra hvis du har mulighet til det.


På Instagramkontoen @sovgodtute.no postes det bilder fra de forskjellige soveplassene.
«Når du ser hvor vakker naturen er, så vil du også bli mer opptatt av å ta vare på den.»


4. Har dere noen tips til andre som vil komme i gang med å sove ute?


- Begynn med noe som er nært der du allerede er - for eksempel kan du sove i hagen eller på verandaen. «Villmarksfølelsen» får du kanskje ikke av en natt i hagen, men det kan være lurt å ikke ta alle utfordringene på én gang. Gjør det enkelt for deg selv de første gangene og avanser etter hvert som du blir trygg. Dra gjerne på tur sammen med gode venner - da har dere garantert noe å snakke om i lang tid etterpå. Fredagskveldene med taco og TV blir fort ensformige, men kvelden rundt bålet i soveposen kommer du garantert til å huske lenge.


I Jøssingfjord kan du sove i en tunnel fra 1920. Her er det satt opp bålpanne, steinbord og kroker til hengekøya.


«Fredagskveldene med taco og TV blir fort ensformige, men kvelden rundt bålet i soveposen kommer du garantert til å huske lenge.»

5. Hva er deres forhold til brukt turutstyr?


- Vi heier på gjenbruk, utlån og reparasjon. Det er i grunnen helt unødvendig å kjøpe både telt, liggeunderlag og sovepose hvis du ikke vet om du kommer til å like utesoving. I turgarderoben vår er det både brukt og nytt, men vi sørger for å kjøpe kvalitet som er ment til å vare lenge når vi først kjøper nytt. Du kan finne mye bra brukt utstyr - og alt behøver ikke å være fra de klassiske “turmerkene” for at det skal fungere fint. Hvorfor ikke bare ta med seg kaffekoppen, kniven og gaffelen du bruker til vanlig?


Husk også å sjekke hvorfor utstyret selges når du kjøper brukt. Selv om det meste kan fikses så skal du vite hva du gjør før du kjøper et oppblåsbart liggeunderlag med hull i eller en sovepose uten fungerende glidelås.
Sjekk ut nettsiden sovgodtute.no og følg Sov Godt Ute på Instagram @sovgodtute.no for tips og inspirasjon til din neste tur.

bottom of page