Skallbekledning er ofte en dyr investering som vi ønsker skal vare lenge, gjerne livet ut. Klærne du kjøper bør ha god kvalitet så du slipper å bytte ut ofte, men selv de sterkeste skalljakkene og buksene kan få hull og rifter etter hard bruk. Vi har samlet noen tips til deg som vil reparere og ta vare på skallbekledningen din, så du får maksimalt utbytte av det i mange år fremover.
Vedlikehold og vask
Skallbekledning skal vaskes. Skitt som setter seg i stoffet over tid kan gå ut over vanntettheten, og det er derfor viktig med en vask innimellom for å opprettholde funksjonaliteten. Har du brukt plagget mye, eller det er synlig møkkete er det på tide å hive det i vaskemaskinen.
Det viktigste er at du bruker et mildt vaskemiddel. Unngå tøymykner og skyllemidler. Tørk gjerne plagget i tørketrommelen på lav varme. Varmen hjelper plagget med å gjenaktivere de vannavstøtende egenskapene. Vær helt sikker på at plagget er tørt før du pakker det bort.
Husk å sjekke vaskeanvisningen for ditt plagg. Ta gjerne kontakt med produsenten for detaljert beskrivelse av hvordan plagget bør vedlikeholdes hvis du er i tvil. Sjekk også med produsenten av ditt plagg om det er nødvendig med gjenimpregnering, og hva slags type som er anbefalt.
Lapping
Er ulykken ute når du er på tur, kan du lappe rifter i skallbekledning med selvbekledende lapper. Disse får du ofte kjøpt på stoffbutikker eller sportsbutikker. Mange produsenter av skallbekledning har også sine egen varianter av dette. Et lite lappesett er uansett gull verdt å ha med i sekken, og er en billig investering for å ta vare på skallklærne.
Til nøds kan du bruke gaffateip, men det vil etterlate rester av lim som kan være helt umulig å få av.
Etter tur kan du ta kontakt med produsenten av dine klær og spørre om hva slags reparasjonstilbud de har. Fordelen med å kjøpe fra anerkjente og norske merker at det er lett å få det reparert. Nederst i denne artikkelen finner du en oversikt over hvilke merker som tilbyr reparasjon av skalltøy.
Glidelås
Glidelåser kan byttes ut om de går i stykker, men det beste er å ta godt vare på glidelåsen før det skjer. En glidelås som tas vare på kan få et langt liv. Begynner glidelåsen å bli litt treg? I stedet for å bruke makt, kan det være på tide med en liten rens. Ta en tannbørste eller annen liten nylonbørste og rens mellom tennene. Det kan ha satt seg fast skitt som du ikke vil ha der. Du kan også kjøpe egne smøremidler for glidelås.
Gå over glidelåsen jevnlig og se at alle tennene er rette, hvis ikke kan du forsøke å rette de forsiktig ut med en tang. Husk også at glidelåser ikke liker saltvann, så skyll eller vask plaggene om du har vært i nærheten av saltvann.
Hvis glidelåsen er helt ødelagt finnes det heldigvis råd, og den kan byttes ut. Flere norske merker tilbyr bytte av glidelås, i tillegg til at du kan gå dette gjort hos reparasjonstjenetsen Repairable.
Disse merkene tilbyr reparasjon av skallbekledning
Norrøna: Norrøna reparerer rifter i skallbekledning, skifter glidelåser og syr på forsterkninger.
Repairable: Repairable er en side som tilbyr reparasjon av nesten alt mulig. Her kan du bestille bytting av glidelås og reparasjon av hull.
Bergans: Reparasjon av glidelås, forsterkninger på plagg og reparasjon av sømmer.
Brynje : Tilbyr reparasjon av skallklær, bytte av glidelås og fiks av sømmer.
Kjøpt fra noen som ikke tilbyr reparasjon? Husk å sende dem en mail, å be om et reparasjonstilbud. Bare ved å sette mer fokus på at det er en etterspørsel vil tilbudet bli bedre og større.
Comments