top of page

Tur uten avtrykk

Sporløs ferdsel er et uttrykk som har kommet for å bli i turmiljøet og det settes stadig mer fokus på hvordan vi kan ha glede av naturen uten å sette unødvendige og varige spor. Naturen er alltid åpen for oss. Den bidrar med frisk luft, flotte utsikter, gode samtaler rundt bålet og morgensol i teltåpningen. Det minste vi kan gjøre er å etterlate den like fin som før. Kanskje til og med litt finere.


Vi har samlet noen tips til hvordan du kan ferdes i naturen på en sporløs og skånsom måte.




Dobesøk og hygiene

Må du så må du. Det gjelder også i naturen, og det bedre å bare få det gjort enn å vente. Dobesøk fører naturligvis med seg avfall, og absolutt ingenting skal være synlig når du er ferdig. Du har sikkert kommet over rester av dopapir som er forsøkt gjemt under en stein. Ikke spesielt sjarmerende å møte på når du er på jakt etter en hyggelig leirplass. Dopapir kan bruke en måned eller to på å forsvinne helt, sørg derfor for riktig håndtering. Er bakken myk nok kan du grave et hull, og fylle det igjen med jord og steiner. Tenner du bål på turen din, kan du brenne dopapiret på bålet, alternativt kan du ta det med tilbake i en pose om det ikke finnes andre muligheter. Sporløst skal det uansett være. Da blir det hyggeligere for alle å ferdes i naturen.



Bålbrenning

Å tenne opp et varmende og sprakende bål er skikkelig koselig, og kan virkelig løfte turen til et nytt nivå. Dessverre kan brenning av bål også føre til stor skade på naturen og sette spor som bruker lang tid på å forsvinne. Når det gjelder bål er det derfor først og fremst viktig å huske på det generelle bålforbudet, og ta spesielt hensyn til varsel om tørkeperioder. Bruk helst anviste bålplasser der det er tilrettelagt for bålbrenning, og ta med eget brensel så godt det lar seg gjøre. Du skal aldri hugge i friske trær, plukk heller nedfallsgreiner som allerede ligger på bakken.


Husk å ha godt med vann tilgjengelig og slukk ordentlig etter deg. Bli værende ved bålplassen til du er helt sikker på at bålet er helt slukket.





Søppelhåndtering

Alt av emballasje, sjokoladepapir og matrester skal tas med hjem og kildesorteres. Tenk deg om før du kaster bananskall og appelsinrester i naturen. Det tar en god stund før fruktskall forsvinner helt, og er du helt sikker på at det ikke var et klistremerke på det bananskallet? Ha alltid med en pose du kan kaste søppel i, gjerne en egen pose til matsøppel så blir det lettere å sortere avfallet når du kommer hjem.


Ikke brenn annet enn papir på bålet, mange materialer avgir avfallsstoffer og gasser som ikke er bra for hverken deg eller naturen.


Når du går

Etter en hyggelig natt ute i naturen er det viktig å etterlate campen helt uten spor. Stein og stokker du har flyttet på skal flyttes tilbake. Matrester og søppel skal være pakket ned i en søppelpose i sekken. Rydd opp etter bålet. Ta en runde rundt i campen og forsikre deg om at alt du tok med inn også blir tatt med ut igjen. Ser du søppel som andre før deg har glemt igjen ta det med. Sist men ikke minst er det viktig å huske på å ta hensyn til dyr og andre mennesker som også er ute på tur!


Allemannsretten gir oss en unik mulighet til å nye naturen - slik vil vi at det skal fortsette å være!



God tur!

bottom of page