Teltet ditt kan bli en trofast følgesvenn i mange år om du tar godt vare på det. Uansett om det er ditt eget telt, eller det du låner av andre her på Pinsj er det viktig å gjøre det du kan for å behandle det bra. Vi har samlet noen enkle tips som kan hjelpe deg på veien.
Tørking, tørking, tørking
Det går ikke an å få sagt dette nok. Teltet, sammen med det meste av utstyret du har med på tur skal alltid pakkes ut og tørkes ordentlig etter hver gang du bruker det. Det er noe av det viktigste du gjør, og det første du skal tenke på vel hjemme fra uteovernatting. Med god tørking unngår du vond lukt som gjerne kommer fra et muggent og fuktig telt. Heng det opp uansett hva slags vær du har vært ute i.
Det beste er å tørke teltduken ved å henge den opp på en snor, gjerne uten at for mye av stoffet ligger dobbelt. Pass på at både ytter -og innerteltet, samt stenger og barduner får seg en god lufting.
Oppbevaring
Når du er sikker på at teltet er helt tørt kan du pakke det ned, og lagre det på et tørt sted uten direkte sollys. Teltet kan oppbevares nedpakket i kompresjonstrekket – klart til å hives med i sekken neste gang du skal ut. Telt tar ikke skade av å stappes ned i trekket, men det kan absolutt være en fordel å være litt ryddig; du vil helst unngå at kroker og barduner er hektet i hverandre når du skal sette opp teltet i ruskevær på neste tur. Hvis du har tørket Inner og-yttertelt separat er det i tillegg fint å feste dette sammen igjen, slik at du slipper å knote med det ute i mørket.
Vasking av telt og impregnering
Telt skal aldri vaskes i vaskemaskinen. Til nøds kan du gå over teltet med en fuktig klut, men unngå sterke såper. Telt har en beskyttende membran som er vannavvisende og til dels avvisende mot skitt og støv. Den kan bli ødelagt om du skrubber teltduken for mye. Det er imidlertid fint å børste ut av innerteltet før du pakker det ned fra tur, og riste av synlig møkk på utsiden. Da unngår du at skogens kvister lager rifter når du pakker det ned, og du kan pakke opp et litt renere telt hjemme i stua.
Noen telt kan impregneres andre ikke, det kommer an på hvilket yttermateriale teltet er laget av. Sjekk alltid med produsenten av teltet om du er usikker, og får tips til hva slags type impregnering du kan bruke.
Før neste tur
Det er alltid viktig å sjekke utstyret før du drar på tur. Har du mulighet kan du sette opp teltet i hagen, i hvert fall hvis det er en stund siden du har brukt det sist. Se etter rifter, mangler og se at stengene er intakte. Sjekk at du har nok teltplugger og at du ellers har alle delene du trenger for å sette opp teltet. Da slipper du overraskelser ute på tur.
Reparasjon
Husk å gå over teltet og sjekke at det ikke har fått noen skader eller rifter etter hver tur. Det er bedre å reparere det med en gang, så du ikke glemmer det og drar ut på tur med ødelagt telt. Flere teltprodusenter tilbyr reparasjon – forhør deg alltid hva som er mulig å gjøre før du kjøper et nytt telt. Rifter kan ofte repareres og teltstenger kan byttes ut.
Det er fint å ha med et lite reparasjonskit på tur, i det minste en god teip slik at du kan fikse akutte skader om nødvendig.
Comments