top of page

Slik PINSJER du riktig TELT


Enten om du ønsker å kjøpe et brukt telt som du kan ha glede av i mange år, eller om du skal leie et telt til neste tur, har vi laget en enkel guide slik at du kan velge det beste teltet for deg. Denne guiden tar for seg treseongstelt, tenkt til bruk på vår, sommer og høst.


Teltet er hjemmet ditt på tur, det skal holde deg tørr, og det skal gi en følelse av trygghet. Du skal tilbringe natten i teltet, morgenstunden i teltåpningen, og du skal bære det med deg på ryggen både før og etter turen. Derfor er det viktig å velge et telt som har de egenskapene du trenger. Her må du ta hensyn til sesong, vær, vekt og antall personer som skal bruke teltet.

1. LEIE ELLER EIE


Vi nordmenn er verdensmestere i overforbruk, og det gjelder spesielt sportutstyr. Forbruket vårt må ned, og en av de viktigste tingene du kan gjøre er å bruke det du allerede har, kjøpe brukt i stedet for nytt, og leie i stedet for å eie. I tillegg er det viktig å tenke kvalitet når du kjøper utstyr, det gjelder spesielt utstyr som også skal holde deg trygg på tur - slik som teltet ditt.


Begynn med å stille deg spørsmålet hvor ofte du egentlig bruker turutstyret ditt. Hvor mange teltnetter har du i løpet av året? Og er det nok til å kjøpe et telt til flere tusen kroner. Kanskje er du også ny til friluftslivet og usikker på hvilket telt som passer ditt brukt. Da anbefaler vi å leie. Du kan leie et kvalitetstelt for en hundrelapp i døgnet, og dermed bli kjent med ulike typer telt.


Skal du kjøpe ditt eget telt anbefaler vi selvsagt å sjekke Pinsj for å se om du kan finne et brukt. Test gjerne noen ulike varianter gjennom leie for å være helt sikker på hva som passer deg. Ta utgangspunkt i denne artikkelen, og tenk på vekt, plass og hvor du skal bruke teltet før du bestemmer deg.
2. TELTTYPER

Det finnes i hovedsak to typer telt: Tunneltelt og kuppeltelt. Begge telttypene egner seg godt til norske forhold, men er bygget opp litt ulikt.


Tunneltelt:

  • Avlang form og lett å sette opp selv i sterk vind

  • Innertelt og yttertelt henger sammen - som er en fordel når det er dårig vær

  • Tunnelteltene ligger lavt i terrenget, og er veldig stabile

  • Ofte store fortelt med god plass til å oppbevare utstyrEksempler på tunneltelt, alle kan leies på Pinsj
Kuppeltelt:

  • Selvstående konstruksjon og en rundere form.

  • Kan ofte stå oppreiset uten å feste plugger, noe som gjør det lett å finne teltplass

  • Høyere under "taket"

  • Flere kuppeltelt har teltåpning fra flere sider


Eksempler på kuppeltelt, alle kan leies på Pinsj

3. HVEM SKAL BRUKE TELTET?


Begynn med å tenke gjennom hvor mange som skal bruke teltet. Er det bare deg, eller skal du på tur med familie, hund og venner? Mer plass betyr mer vekt, men det kan også bety mer komfort og mer moro.


Den generelle anbefalingen er å gå opp en “størrelse” når du velger telt, spesielt om du skal være på tur hele året.


Et tomannstelt er beregnet for soveplass til to, men ikke stort mer. To personer på helårstur, anbefales derfor å velge et tremannstelt for å ha bedre plass til både mennesker og utstyr. Husk at om dere er flere som deler på teltet fordeles også vekten, og det er verdt å unne seg litt ekstra plass. Det kan ha mye å si på stemningen i leiren når dere sitter værfast og ha rom til å spille kort mellom liggeunderlagene.


Hele familien på tur kan ha stor glede av boltreplass, og gjerne flere teltåpninger, så tenk størrelse og praktiske løsninger om dere er mange på tur. Skal du bære alt utstyret selv, er vekt en viktig faktor.
4. NÅR OG HVORDAN SKAL TELTET BRUKES?


Hvordan teltet skal brukes er like viktig som hvem som bruker det. Skal du telte i lavlandet eller på høyfjellet? Er det kort eller lag avstand til stedene du vil slå leir?


Om det primært er roadtrip på sommeren, med tilgjengelige campingplasser og korte turer i nærmarka  kan du unne deg luksusen av et større og tyngre telt. Skal du imidlertid langt innover på vidda alene, er plass og vekt vesentlig viktigere å ta hensyn til.


Spør gjerne den du kjøper eller leier teltet av hvordan de selv bruker det, og hvordan det er å sette opp under ulike forhold og i ulikt terreng.Høyfjellet eller marka - alene eller sammen med flere?

Ta vare på teltet ditt, uansett om du eier eller leier. Teltet skal alltid tørkes godt når du er hjemme fra tur. Heng det opp, og la det lufte seg, før du pakker det ned igjen. Unngå for mye direkte sollys på duken om mulig, og sjekk alltid at alle deler er med før du drar ut på tur.God telttur!

Comments


bottom of page