top of page

REIS LITT BEDRE


Mange av feriene våre har et stort klimaavtrykk. Pinsj har oppskriften på hvordan du kan reise litt bedre – og samtidig få fantastiske ferieopplevelser.


Trygve Sunde Kolderup, daglig leder i Pinsj, har akkurat gitt ut boka «Reis bedre – en

guide til større inntrykk med mindre avtrykk». Utgivelsen kan være aktuell for mange av Pinsj sine følgere, fordi boka handler om hvordan vi kan få fine ferieopplevelser i Norge og utlandet – men med et lavere klimaavtrykk enn det mange av oss har i dag.


-Jeg har selv reist mye, og vil fortsette med det - men ser at vi må endre måten vi reiser på. Det er ikke lenger nok at feriene våre ikke ødelegger natur, klima eller lokalmiljø. Vi må også sørge for at feriene bidrar til positiv utvikling på stedene vi besøker, sier han.

For Pinsj har Trygve laget en liste med noen reisetips:


FLY MINDRE:

Som enkeltmennesker er det å fly langt og ofte det verste vi gjør i klimasammenheng, og for mange utgjør flyreisene en stor del av våre personlige klimaavtrykk. Vi må derfor fly mindre, og velge tog der det er et alternativ. De (få) gangene vi flyr, bør vi være borte lenge.

TA TOGET:

Strekningene mellom de store byene i Norge er blant de mest flyintensive i Europa, men det er gode togalternativer. Reisetiden fra sentrum til sentrum blir ikke så mye lenger med tog, og det er mange fine filmer som kan sees, bøker som kan leses eller jobb som kan gjøres underveis på togturen. Skal du ta toget ut i Europa, så er det litt kronglete det første stykket fra Norge, men når du først er i Hamburg er det mange gode forbindelser. Bli med i og sjekk ut Facebook-gruppa «Togferie» for gode eksperttips.


OPPDAG MER I NORGE:

Der mange reisemål og overnattingssteder som legger ned en stor innsats for at feriene våre skal bli mer klima- og naturvennlig. Sjekk for eksempel Hotel Aak på Åndalsnes, Fjærland Fjordstove i Fjærland eller Eplet Bed&Apple i Solvorn – tre steder som virkelig anbefales ogsom alle er gode utgangspunkt for fine friluftsopplevelser.


BRUK DELINGSHYTTER:

Som vi prøver å formidle med Pinsj; man må ikke eie alt selv. Privat hyttebygging står for ¼-del av arealnedbyggingen i Norge, og vi må derfor dele mer på de hyttene som allerede er bygget – i stedet for å bygge stadig flere nye. Det finnes mange fine delingshytter i så godt som hele Norge. På nettsiden inatur.no finnes nesten 1500 hytter i hele landet – mange av dem med spektakulær beliggenhet og som kan være suveren utgangspunkt for turer og friluftsopplevelser. Et medlemskap i Den norske turistforening (DNT) gir tilgang til over 550 hytter. Sjekk også ut mange av fyrene langs kysten – flere av dem er åpne for utleie. Og bor du i Oslo har Oslofjorden friluftsråd mange hytter rett utenfor byen.

FÅ MED JOBBEN:

Mange nordmenn reiser mye med jobben, og dersom arbeidsgiveren din ikke har det bør du etterspørre en reisepolicy som tar gode klimahensyn. Reisepolicyen til arbeidgiveren din bør ha retningslinjer som begrenser flytrafikken. Hos det svenske klesmerket Houdini får for eksempel de ansatte en dag ekstra fri hvis de tar toget til ferie i Europa i stedet for å fly. Hvilke andre norske bedrifter går foran og kopierer den ordningen??


VÆR ENDA MER BEVISST:

Les deg opp på forhånd. Vi er heldige som kan reise, og tenkt derfor gjennom om reisen kan være bra for noen andre enn deg selv. I Wien finnes for eksempel et hotell som tilbyr trivelig overnatting, men som først og fremst skaper jobber for fremmdedsspråklige som ikke kommer inn på det ordinære arbeidsmarkedet. I samme by finnes en cafe-kjede som ansetter pensjonister som elsker å bake – og på den måten bekjemper eldrefattigdom og -ensomhet. Les deg opp og finn fram til sånne plasser – så blir reisen både en flott opplevelse for deg selv og for andre.


«Reis bedre – en guide til større inntrykk med mindre avtrykk» er altså en bok om hvordan vi kan fortsette å reise – men på en bedre måte enn det vi gjør i dag.


- Målet med boka er å inspirere til forbedring og endring av reisevanene våre. Det å bruke feriebudsjettet og feriedagene våre litt bedre, tror jeg mange egentlig har lyst til og de som leser boka får forhåpentligvis inspirasjon og tips til akkurat det», sier Trygve.

Comments


bottom of page