Vi er i verdenstoppen til å gå på tur. Vi er gode på søndagsturer med sitteunderlag i flatklemt skumgummi og varmende kakao på termos. En pandemi sendte hele Norge ut langs rødmerkede stier og overnatting i hengekøye. Lange vandringer med sekk på ryggen er det mange av oss bruker sommeren på. Og sånn skal det fortsette å være. Men det idylliske bildet har dessverre en bakside som det blir stadig vanskeligere å overse; vi er også i verdenstoppen i forbruk av turutstyr.
Hver eneste skisko, brenner og Gore-tex jakke har sin pris, og den prisen betales ikke kun i form av kroner og øre. Hver gang vi som forbrukere ikke tar gjennomtenkte valg, eller velger miljøvennlige materialer og produksjonsmåter må naturen ta konsekvensene. Dette er "friluftsparadokset". Friluftsparadokset går ut på at jo mer vi bruker naturen desto mer ødelegger vi den både ved at vi sliter på selve naturen og ved at vi skaffer oss utstyr som bidrar til store utslipp.
Aldri har vi kjøpt flere nye hengekøyer og liggeunderlag, til tross for at det er mer fokus på klima enn noensinne. Vi fyller opp bodene våre, med store drømmer og gode intensjoner, men vi blir en del av statistikk som viser at mye ikke brukes. Over halvparten av oss eier turutstyr vi aldri bruker. I tillegg kommer alt utstyret som kun brukes noen få ganger i året.
Bør vi har mer dårlig samvittighet? Bør vi kjenne mer på sannheten av umenneskelige arbeidsforhold, miljøgifter og klimagassutslipp som vi delvis uvitende pakker med oss på tur? Vi kan, men dårlig samvittighet tar oss ingen steder – det er det handlinger som gjør. Vi må finne bedre løsninger, legge press på produsenter og tenke oss om en ekstra gang om vi egentlig trenger enda mer nytt turutstyr.
Pinsj ønsker å være en del av løsningen, og en del av en verden der vi deler mer, og tar vare på både hverandre og naturen. Det er en plattform laget av og for friluftsinteresserte folk slik at vi kan gi gleden av friluftsliv videre til de som kommer etter oss. Vi har et felles ansvar, og det kan vi gripe ved å velge brukt i stedet for å kjøpe nytt, og å leie i stedet for å eie. Det starter i det små, og forhåpentligvis for det store positive ringvirkninger. Målet er at vi kan ha glede av friluftslivet uten at det går på bekostning av dyr og natur.
Comments