5 kjappe med Paula Voldner

Paula Voldner (33) har klatret i over 20 år. Hun har vært innom alt fra konkurranseklatring, buldring, sportsklatring, isklatring og lange klatreturer i fjellet. Det er trygt å si at Paula Voldner er en av Norges fremste når det kommer til trad- og sportsklatring, og hun er et stort forbilde for klatrere over hele landet.

Foto: Kyrre Buxrud

- Jeg er mest fornøyd på lange turer i fjellet, der jeg kan sette egne sikringer og får følelsen av "eventyr". Jeg går heller ikke av veien for sportsklatring på bolter i sola med gode venner, enten det er på Demperhylla på Damtjern i februar, eller på en solfylt strand i Hellas.

For tiden er Paula opptatt med Klatreeventyr, en bedrift hun driver sammen med kjæresten sin. Klatreeventyr går ut på å ta med folk ut for å klatre, enten på arrangerte turer i inn- og utland, eller kurs og lignende i nærområdet. I tillegg skriver hun for magasinet Fri Flyt om egne og andres turer og prosjekter.

5 kjappe med Paula Voldner

1

Kan du fortelle litt om et friluftsrelatert (eller klatrerelatert) høydepunkt fra 2021?

- Det er to opplevelser jeg husker særlig godt. Den ene var å klippe ankeret på ruta Maraton (9) på Damtjern en av de første dagene i mars. Jeg hadde vært ute på den ruta gjennom hele vinteren - det begynte med at jeg måtte finne på noe da klatresentrene stengte, og det endte med en besettelse for å få til alle flyttene. Jeg var der i alle slags forhold, med en god gjeng som heiet på hverandre. Med en gang plussgradene kom tilbake fikk alle gått prosjektene sine. Den andre ruta jeg kommer til å huske særlig godt fra 2021 er "En forbundsfiende" /7+/8-) på Kjerag. Ruta er rundt 16 taulengder lang. Det var en lang og nydelig dag i juni og vi brukte rundt 20 timer på hele turen. På naboruta falt jeg stygt og brakk ankelen for noen år siden, så det var utrolig fint å komme tilbake og bli venner med det fjellet igjen.

Foto: Knut Bjørnebye

2

Hva er ditt forhold til brukt tur- og sportsutstyr?

- Mitt forhold til brukt utstyr er veldig bra, så lenge det er trygt å bruke! Når det kommer til klatring er det fint å vite hvordan utstyret har blitt brukt og lagret, spesielt når det kommer til alt som er laget av stoff (slynger, tau og seler). Jeg har selv lånt en del klatreutstyr, og da jeg gikk min første 9- (Electric Avenue) på egne sikringer var det på lånt utstyr. Kamsikringer og kiler er dyrt!

Selv prøver jeg å låne bort det jeg har når jeg ikke bruker det. Og nå som jeg er gravid kjennes det unødvendig å skulle bruke penger på å kjøpe en ny gravidsele bare for å ha den i noen måneder. Mesteparten av tiden ligger jo utstyret ubrukt i en boks i boden, så hvis noen andre kan få glede og minner av å låne det, deler jeg gjerne på godene.

Foto: Peter Vagle

"Mesteparten av tiden ligger jo utstyret ubrukt i en boks i boden, så hvis noen andre kan få glede og minner av å låne det, deler jeg gjerne på godene."

3

Hva er dine tiltak for et mer bærekraftig friluftsliv?

- Klatreutstyr er dyrt, men har du først kjøpt det kan det vare i mange år, dersom du tar godt vare på det. Jeg forsøker å behandle alt utstyr pent så jeg ikke trenger å kjøpe mer enn det jeg behøver. Jeg bruker klærne mine helt til de ikke kan brukes lenger, og kjøper ofte brukt utstyr og klær på bruktbutikker online, og på loppemarkeder. Klatresko er for eksempel noe det finnes masser av på bruktmarkedet - det er mange som kjøper for små sko og vil selge etter å ha brukt de en gang.

Foto: Peter Vagle

4

Er det en aktivitet du vil prøve, men som du ikke har utstyr til?

- Terrengsykling ser utrolig morsomt ut, men det har jeg (foreløpig) ikke testet. Hadde jeg fått låne/leie en sykkel og det øvrige utstyret jeg trenger hadde jeg nok prøvd!

5

Hva er dine tips til å komme i gang med klatring?

- Det er vel bare å dra og prøve! Det aller beste er å klatre med noen som har peiling. Buldring innendørs kan du gjøre helt på egen hånd, alt du trenger er et par sko som kan leies. Facebook-gruppa Happy Climbers er full av nye og gamle klatrere som ser etter partnere, og jeg ser på klatremiljøet som varmt og inkluderende.

Du kommer også langt med noen grunnleggende kurs og litt pågangsmot - du kan for eksempel melde deg på et tre-måneders kurs med Klatreeventyr: da møtes vi en fast dag i uka over tre måneder, og utvikler oss sammen. Kurset passer for folk som aldri har prøvd før, og som gjerne vil bli selvstendige i fjellet.

Foto: Knut Bjørnebye

Det er ingen tvil om at klatring er en stor del av livet til Paula, og til neste år skal hun kombinere klatring med mammarollen. Hun skal fortsette å utvikle Klatreeventyr, med flere turer og nye konsepter. Hun skal selvfølgelig også klatre, og gleder seg til en tur til klatremekkaet Bohuslän, hennes favorittsted for klatring.