top of page

3 tips til vedlikehold av turutstyr i sommerVi vil at turutstyret du allerede eier skal vare lengst mulig. Godt og jevnlig vedlikehold er noe av det viktigste du kan gjøre for å ha glede av telt, sko og ullklær år etter år etter år. Her er tre enkle tips du kan ta med deg for vedlikehold av turutsyret ditt i sommer.

Lufting og tørking etter tur

Det første du skal gjør når du kommer hjem fra tur er å pakke ut telt og sovepose og henge det til tørk. Selv om det har vært tilsynelatende varmt og tørt avgir kroppen mye fukt når du sover og du skal være helt sikker på at alt er tørt før du pakker det ned igjen. Åpne opp glidelåsen på soveposen vreng den og heng den over et stativ. Teltet skal brettes ut og henges opp. Trekket du oppbevarer utstyret i skal også tørkes da det kan ha kommet fukt på innsiden. Husk at det er bedre å la utstyret tørke litt for lenge enn litt for kort.Ha med deg et lite reparasjonskit

Du kommer langt med nål og tråd, teip og lappesaker. Da kan du sy små hull i klærne, lappe sammen liggeunderlaget om du skulle få et hull og teipe riften i dunjakka. Det er bedre å ta tak i skadene med en gang før de blir store og uhåndterlige. Noen ganger må du trå til med en midlertidig løsning til du kommer hjem og kan reparere på permanent vis.


I år kan du låne reparasjonskit på alle betjente hytter slik at du kan sitte i solveggen og fikse små hull og skader på klær og turutstyr før neste etappe. Les mer her.Foto: Marius Dalseg / DNTTa vare på klærne dine

Det er mye fokus på de store tingene som soveposer og telt, men klær og sko fortjener også å bli tatt vare på. Vi kaster tonnevis med klær hvert eneste år, og vi må ta et større ansvar for å få ned forbruket av tekstiler. Puss og impregner fjellskoene med jevne mellomrom, se etter hull i ulltøyet som du kan sy igjen og vask gore-tex jakken etter langturene. Klærne skal være hele, trygge og komfortable, men ut over det må vi jobbe for en lav terskel for hvordan vi skal se ut på fjelltur.

Comments


bottom of page