top of page

10 tips til en vellykket natt ute



En vellykket natt ute i naturen trenger ikke være komplisert eller kreve spesielt mye utstyr. Det er bare å begynne i det små og lære mens du går. Her kommer våre 10 tips til hvordan du kan få en vellykket natt ute i naturen.





1. Bruk det du har og prøv deg frem

De første nettene ute i naturen handler om å prøve seg frem. Vi er alle forskjellige, har ulike behov og ulike grenser. Begynn derfor i det små; slå leir i nærmarka på et sted du trives og kjenner godt fra før. Velg en dag det er meldt fint vær og ta gjerne med en venn eller to. I starten er det fint å bruke det du allerede har av utstyr, eller låne fra venner. Da finner du fort ut hva som passer deg og kan med tiden bygge opp ditt eget utstyrslager. Ingen grunn til å kjøpe masse nytt for deretter å sitte igjen med utstyr du ikke trenger eller som ikke passer dine turbehov!


2. Uten mat og drikke..

Du blir sulten på tur, helt garantert. Da er det godt å ha pakket med litt mer mat enn det du trodde du trengte. Den friske lufta øker apetitten, og det er ikke noe særlig å måtte legge seg sulten. Ta med god mat som metter, i tillegg til litt tursjokolade, snacks og kakao som du kan kose deg med ut over kvelden.


3. Forberedelser er gull verdt

Studer kartet, ta en titt på turbeskrivelsen på ut.no, og sjekk værmeldingen. Rekker du frem før det blir mørkt? Er det en vannkilde i nærheten eller må du ta med alt du trenger av vann hjemmefra? Kan du bli overrasket av en kraftfull regnskur i løpet av natten? Du trenger ikke planlegge alt, men naturen kan være uforutsigbar så noen ting skal ikke overlates til tilfeldighetene. Legg en realistisk plan for turen etter evne, værforhold, årstid og lyst. Lag gjerne en pakkeliste for å være sikker på at du har husket alt du må ha med deg.


4. Bruk tid på å finne en god leirplass

Ta et par runder før du bestemmer deg for hvor du slår opp teltet eller henger opp hengekøya. Finn et underlag som er flatt og jevnt, og hvor det er lett å feste pluggene. Skal du sove i hengekøye skal du se etter trær som er friske og som er minst like tykke som låret ditt. Du vil ikke våkne av å få en grein i hodet! Finn en skjermet plass som beskytter mot eventuell vind, eller sterk morgensol. Viktigst av alt; finn en leirplass hvor du trives og kan føle deg trygg. Da sover du garantert mye bedre!






5. Hold varmen

Kulde er noe mange tenker på før sine første netter ute i det fri. Selvsagt er det ikke noe godt å være kald på tur, men det kan unngås med riktig bekledning og et par triks. Ull passer til omtrent alle type turer, også på sommeren. Sov gjerne med en ulltrøye eller t-skjorte i ull på, og er du redd for å fryse kan du ta på en lue og et par sokker. Mye varme forsvinner gjennom hodet, og tærne tar det gjerne litt tid å varme opp. De aller fleste sommernetter er relativt varme, så det er ikke nødvendigvis at kulde blir et stort problem. Det er allikevel fint å være forberedt på kjølige kvelder, så pakk alltid med en god genser eller varm jakke. I tillegg til riktig bekledning er det viktig å gå på do før du legger deg. Dette både for å ikke bruke unødvendig energi på å varme opp det som skal ut, og for å slippe å stå opp midt på natten. Ta noen spensthopp før du kryper ned i posen - det er lettere å holde varmen når du allerede har litt i kroppen til å begynne med.


6. Det lille ekstra

Noen ganger hjelper det med det lille ekstra for å få en god natts søvn. Mange sverger til et par ørepropper for ikke å våkne av vinden eller lyden av regn mot teltduken i løpet av natten. Ikke alle uteovernattinger trenger å ha preg av ekspedisjon. Bruk litt plass i sekken på god mat og drikke, kortstokk og en god bok. Prioriter litt plass til noe du vet du kommer til å sette pris på når kvelden kommer og det begynner å bli mørkt. Kanskje er det en nedlastet episode av favorittpodkasten på øret som hjelper deg i søvn?





7 .Sporløs ferdsel

Ta hensyn til natur, dyr og andre mennesker. Du kan ha stor glede av naturen, men husk å etterlate alt slik du fant det. Ta med deg søppel hjem, sørg for sporløse dobesøk, og forstyrr aldri dyrelivet. Det gir både deg og nestemann en bedre opplevelse, og vi kan sikre at det fine mangfoldet blir bevart til de som kommer etter oss.


8. Pinsj det:

På sikt ønsker du nok å utvide horisonten og utfordre deg med lengre turer og overnattinger året rundt. Du vokser ut av utstyret du har brukt frem til nå, og det er på tide å oppgradere turgarderoben. Da er det på tide å ta i bruk Pinsj! Se om du kan finne utstyret brukt i stedet for å kjøpe nytt - det er bedre for deg og bedre for miljøet. På den måten bidrar vi sammen til et litt mer bærekraftig friluftsliv.


9 .Finn en turkompis

Det er både utfordrende og fint å dra på tur alene, men med to blir gledene større og utfordringene lettere. En turkompis kan være en som støtter og en som utfordrer. Kanskje også en som står opp før deg og setter på morgenkaffen? Friluftslivet er best når det deles, og det er viktig å bidra til inkludering. Spør noen med mer erfaring enn deg, så du kan lære noe nytt, og spør noen med mindre erfaring enn deg slik at du kan gi noen en mulighet til å bli kjent med friluftslivet.





10. Spør om tips Sist men ikke minst; ikke vær redd for å spørre om råd og hjelp. Spør om forslag til en god hengekøyespot, tips til mat som er bra å ha med på tur og hvordan fyre opp bål eller primus. Det er mye nytt i det du skal i gang med friluftslivet, og du trenger slett ikke å finne ut av alt selv. De fleste som er glad i friluftsliv er også glad i å snakke om det! Det finnes flust av podkaster og bøker som inspirerer til tur - du vil derfor garantert finne svar på det meste du lurer på!



God overnatting!

コメント


bottom of page