top of page

Møt Pinsj-ambassadør Mari @turmedmari


Mari Cathrine Karlsen (25) er en av våre engasjerte Pinsj-ambassadører som ble en del av laget i mai 2022. Hun er opprinnelig fra Lier, og er i dag bosatt i Oslo, rett ved markagrensa på Kringsjå. Dagene hennes går til å fullføre en master i UX-design, i tillegg til å jobbe deltid som designer for Politiet.


Til tross for en hektisk hverdag setter Mari alltid av tid til å gjøre det hun elsker mest – å drive med friluftsliv. Interessen for tur har vært med henne siden hun var liten, og i dag deler hun den med over 2000 mennesker gjennom Instagramkanalen @turmedmari. Mari deler turtips og gleden ved friluftsliv, men er også opptatt av å gjøre følgerne sine bevisst på hva de kan gjøre for å leve mer bærekraftig og ikke gjøre skade på naturen.



Foto: Vilde Vollevik



– Bærekraftig friluftsliv handler om så mye. Alt fra hva du kjøper av produkter og utstyr, til at du ikke legger igjen spor i naturen. Først og fremst er det viktig å være bevisst, og prøve å ta gode valg. Det er vanskelig å være “helt perfekt”, og det er greit å unne seg en ny sovepose når den gamle er slitt, kjøpe drømmeteltet eller tenne bål på tur. Det viktigste er at du tenker deg om og gjør vurderinger underveis.




Hva er dine konkrete tiltak for å drive et mer bærekraftig friluftsliv?


– For å gjøre mitt friluftsliv mer bærekraftig fokuserer jeg på å reparere, kjøpe brukt og leie utstyr gjennom Pinsj. Skal jeg gå til innkjøp av noe nytt er det viktig at utstyret er laget i god kvalitet og at det er mulig å reparere. I tillegg plukker jeg alltid søppel og passer på at jeg ferdes sporløst i naturen. Jeg prøver også å tenke «grønn ferdsel» der det lar seg gjøre, som å velge kollektivtransport til turer eller samkjøre med andre.



– For å gjøre mitt friluftsliv mer bærekraftig fokuserer jeg på å reparere, kjøpe brukt og leie utstyr gjennom Pinsj.

På Hardangervidda. Foto: Eirik Borgersen





Leide Aleksander Gammes vintertelt


Da Mari og medambassadør Even (25) planla vintertur over Hardangervidda var det ekspedisjonsteltet til Pinsj-grunnlegger og eventyrer Aleksander Gamme som ble leid.

- Å gå til innkjøp av et ekspedisjonstelt er kostbart, så vi sparte masse penger på å leie det fra Aleksander. Du trenger ikke bruke mange tusen kroner på å komme seg på vintertur, og Pinsj gjør slike eventyr tilgjengelig for flere.


Nå skal Mari legge ut mer av sitt eget turutstyr på Pinsj slik at andre kan ha glede av det. Mari ser også frem til å leie utstyr fra andre, for å få sjansen til å teste ut nye og spennende aktiviteter ute i det fri.


– Det er mange aktiviteter jeg har lyst til å teste. Jeg liker å prøve nye ting, og akkurat nå står kajakk, SUP, og randonnee på topplista. Det skal jeg garantert inn på Pinsj for å leie.



– Du trenger ikke bruke mange tusen kroner på å komme seg på vintertur, og Pinsj gjør slike eventyr tilgjengelig for flere.

1. Vintertur på Nesfjellet. 2. På skogsstiene i Finnemarka. Foto: Even Lager




Den første overnattingsturen


Mari ble introdusert for friluftsliv tidlig i livet. Overnatting i telt med familien, lange dagsturer med hunden og fine søndagsturer. Dette har vært med på å gjøre Mari til den turglade jenta hun er i dag, og turgleden er så stor at hun kjenner på en slags avhengighet av å komme seg ut og omgi seg med frisk luft og naturlige omgivelser. Da Mari bestemte seg for å sove ute alene for første gang var erfaringene fra barndommens turer og minnene fra fine stunder i teltet med familien grunnen til at hun klarte å gjennomføre.


– For noen år siden skulle jeg prøve å sove ute alene for første gang. Jeg var litt redd, men oppdaget fort at redselen ble byttet ut med stor mestringsfølelse. Mestringsfølelsen og gleden av å være i ett med naturen vant over den lille frykten av å sove alene ute. Og jeg visste jo hvor fint det er å sove ute etter turene fra da jeg var liten.


I dag bruker Mari naturen som fristed og overnattingsturene har blitt et verktøy hun bruker for å bli bedre kjent med seg selv og sine følelser. Hun er også glad i å dele turene med andre, og hun opplever at samtalene flyter bedre ute i det fri.


– Det er ute i naturen jeg har de gode samtalene med mennesker. Det er da man ser ting i perspektiv, og jeg mener dette er utrolig viktig for å vokse som menneske, i tillegg til at du blir kjent med andre på et helt annet nivå.



1. På tur med medambassadørene i Pinsj. 2. Foran bålet i Nordmarka. Foto: Julia Gundersen, Vilde Vollevik




Lavterskeltur for jenter


Med videosnutter og bilder fra turer og små ekspedisjoner har Mari raskt klart å bygge opp en trofast følgerskare av turinteresserte mennesker, spesielt jenter. Etter et ønske om å samle flere likesinnende turjenter har Mari nå begynt å arrangere lavterskel jenteturer, et tilbud for jenter i samme alder som ønsker å ha noen å dra på tur med.


Kan du fortelle om det nye konseptet ditt med jenter på lavterskeltur?


– Dette er noe jeg har tenkt på i et års tid, men det er først nå jeg har kjent at det er riktig. Konseptet er enkelt; det er jentetur for deg mellom 20 og 30 år. Jeg setter en dato, og du møter opp med en tursekk på ryggen.


Foto: Vilde Vollevik



Per i dag tar ikke Mari betalt for å arrangere turene. Deltakerne betaler en liten sum som går til felles middag og frokost. For Mari er det viktigste med turene å bygge relasjoner, utvide horisonten og finne nye turvenner. Turene skal være lavterskel og tilgjengelig for alle, uansett hvilken form man er i.


­– Jeg kjenner flere jenter som ønsker å komme seg ut på tur, men som av ulike årsaker ikke drar ut alene, eller som rett og slett trenger en siste dytt for å overkomme dørstokkmila. Derfor dytter jeg nå disse jentene «i stumpen», så flere kommer seg ut og får opplevd det fine samholdet og mestringsfølelsen som kommer ved å være sammen på tur.



Foto: Stian Vikanes




Er du interessert i å bli med på Maris neste lavterskeltur? Send e-post til Mari på turmedmari@outlook.com eller via DM på Instagram @turmedmari.

Comments


bottom of page