top of page

Tenk på dette før du kjøper nytt turutstyr
Friluftslivet, det som skal være så fint og bra, er dessverre en kilde til store utslipp. Norge ligger på toppen når det kommer til forbruk av utstyr, i tillegg til at vi reiser verden rundt i jakten på den neste storslagne friluftsopplevelsen.


Det siste året har covid-19 tvunget oss til å finne kreative løsninger på utenlandsferien, og "Norgesferie" har blitt det nye. Sydentur har blitt byttet ut med tur i den norske fjellheimen, og det er mange som har hatt sine første turopplevelser det siste året. Det er ingen hemmelighet at sport- og friluftbutikkene har solgt til den store gullmedalje - telt, soveposer, hengekøyer og fargerike fleecegensere har blitt "trendy".


Som forbrukere bør vi tenke oss om to ganger før vi går til innkjøp av nytt utstyr. Du trenger ikke flunkende nytt og avansert utstyr for å få en fin tur!

Kan det kjøpes brukt?


Sportsbutikkene er fylt til randen av fargerikt og fristende utstyr. Det er lett å bli revet med, og det er lett å la tusenlappene fly. Det er ingen som krever at utstyret ditt skal være flunkende nytt - brukt utstyr kan være like bra! Mange selger unna utstyr som har en haug av gode bruksår igjen. Ved å handle brukt vil markedet for nye ting minke, og færre nye ting vil produseres. Det gjør det rett og slett lettere å drive miljøvennlig friluftsliv! Og pengene du sparer, de kan du legge i enda flere turer og opplevelser.Lån eller lei før du bestemmer deg


Det er lett å lese seg opp på anmeldelser før man skal gå til innkjøp av nytt utstyr. Fem stjerner på et telt - det betyr vel at det er bra og funker? Ja, men samtidig, nei. Vil det fungere til ditt brukt, og hvordan vet du om teltet er noe for deg før du har prøvd det?


En nyttig ting å gjøre før du går til innkjøp av nytt utstyr er å leie det eller låne det og rett og slett teste det før du kjøper nytt. Kanskje finner du ut av at teltet du har lyst på egentlig ikke fungerer til det du vil bruke det til. Kanskje oppdager du at soveposen du hadde tenkt å kjøpe ikke er varm nok. Ved å leie eller låne før du går til innkjøp av nytt utstyr er du sikker på at du går til innkjøp av noe du vil bruke i lang tid og ha stor glede av.Kayakker kan være kostbare og ta mye plass. Kanskje du kan leie i stedet for å eie?


Hvor ofte skal du bruke utstyret?


Trenger du et telt til den årlige fjellturen med gjengen, men sover lite ute ellers? Da bør du se på muligheten for å låne eller leie, i stedet for å kjøpe nytt. Utstyr som pulker og vintertelt er sesongbasert og blir lagt vekk store deler av året. Samme gjelder packraft, SUP og kano. Trenger du virkelig å kjøpe noe du ikke vet om du får brukt mer enn én gang i året? Se på muligheten for å leie dette når du trenger det. Ikke alle trenger å eie alt!
Kan det repareres?


Fiks alt, alltid. Da sparer du penger og miljøet. Mye kan enkelt fikses med nål og trå, og mange sports- og turbutikker tilbyr reparasjon av utstyr. Noen merker er flinke til å tilby ekstradeler, andre merker er dessverre ikke så gode på reparasjonsbiten. Prøv deg frem, spør om hjelp eller søk på internett. Ikke bare sparer du utstyr fra å gå i søpla, du tilegner deg også nyttige repareringsskills!


Bruksområder


Å investere i produkter med flere bruksområder er gull verdt. Du sparer plass, penger og vekt i tursekken. Kan det også hende at noe du har fra før kan brukes til flere ting? En vanntett pakkepose kan fylles med dunjakka og brukes som pute i teltet. Da trenger du ikke kjøpe den oppblåsbare puta. Footprintet til teltet kan også brukes som en liten tarp, regnbeskyttelse eller sitteunderlag.


Gåstaver og skistaver kan brukes til lenestol, kamerastativ eller teltplugg - sjekk ut artikkelen om det her: 5 alternative bruksområder for gåstaver og skistaver


Kvalitet og varighet


Har du bestemt deg for at du skal kjøpe noe nytt bør du se etter merker som fokuserer på kvalitet, holdbarhet og mulighet for reparasjon. Merket burde ha en grønn profil og fokusere på bærekraftige løsninger. Vet du at du skal være mye ute på tur er det viktig å se etter funksjonelle klær og utstyr med god kvalitet. Det skal kunne brukes i mange år fremover, og da må kvaliteten holde mål. Legg gjerne igjen et par ekstra hundrelapper for utstyr som tåler en støyt, og kjøp merker som tilrettelegger for ekstradeler og reparasjon.
Comments


bottom of page