Tar du godt vare på soveposen din kan den gi deg gode og varme turnetter i mange, mange år. Utstyr som blir tatt vare på og brukt lenge er et viktig miljøtiltak vi alle kan bidra til. Her kommer noen tips til hvordan du kan ta best vare på soveposen din (og andres om du låne eller leier).
Tørking og lufting
Tørking av utstyr er det viktigste du gjør når du kommer hjem fra tur. Sett i gang med det samme, pakk ut soveposen og heng den opp, slik at den får luftet og tørket fra seg frem til neste tur. Soveposen din tar opp mye fukt både fra deg og omgivelsene når du er ute, selv om den ikke føles våt skal den alltid pakkes ut av kompresjonstrekket, vrenges og luftes på et tørt sted. En våt sovepose som pakkes bort kan bli muggen og ødelagt.
Oppbevaring
Dunposer skal aldri oppbevares i kompresjonstrekket da det ødelegger dunfibrene over tid og effekten til å holde på varmen blir dårligere. Legg soveposen din på et luftig og tørt sted og pakk ned ved turbehov.
De fleste sovposer leveres med to trekk, ett til komprimering når du skal pakke i sekk og ett trekk til oppbevaring. Oppbevaringstrekket har godt med plass og luftehull, bruk det for alt det er verdt.
Fibersoveposer tar ikke like stor skade av å oppbevare nedpakket, men har du mulighet er det allikevel fint å la den ligge luftig over tid.
Bruk lakenpose og rene klær
Ha med et tørt ullskift som du kan bruke i soveposen. Det er både mer behagelig, mer hygienisk og mye bedre for soveposen din. Svette som setter seg i fibrene gjør at de mister effekt på sikt.
Det er alltid anbefalt å bruke en lakenpose inni soveposen. Det er mye lettere å vaske lakenposen etter hver tur enn selve soveposen. En lakenpose er også spesielt viktig om du skal låne eller leie sovepose fra noen andre – en billig og sikker forsikring for å få soveposen til å vare lengst mulig, uansett hvor mange som har glede av den.
Vasking
Soveposen din kan vaskes, det gjelder både dunposer og syntetposer. Det viktigste er å vaske soveposen på en skånsom måte som følger vaskeinstruksjonene. Bruk et egnet, mildt vaskemiddel og lukk alle glidelåser. Det beste er å tørke soveposen i en tørketrommel med en tennisball for å slå opp fibrene igjen. Dette gjelder spesielt dunsoveposer. Hvis du leier sovepose er det fint å bli enig med eier før du hiver den i vaskemaskinen. Det beste for dere og soveposen er å bruke en lakenpose og vaske kun ved behov.
Reparasjon
Ikke gi opp soveposen din med en gang. En liten rift eller et hull gjør den ikke nødvendigvis helt ubrukelig.
Hvis ulykken skulle være ute når du er på tur og får en rift kan du tette med en teipbit for å ikke miste dun til du er hjemme igjen. Flere soveposeprodusenter tilbyr reparasjon av soveposen din, slik som blant annet Helsport. Det er også mulig å kontakte lokale syere for å høre hva som kan gjøres. Vi må benytte oss av reparasjonstilbud for å vise at vi ønsker mer av det i stedet for å kjøpe nytt!
Comments