Kjøp brukt så ofte du kan, og lei det utstyret du kun bruker noen få ganger i året - det er tommelfingerregelen. Noen ganger er det allikevel slik at vi trenger nytt turutstyr, og da er det noen viktige ting du kan tenke på før du bestemmer deg.
Kjøp kvalitet
Det er fort gjort å se etter det billigste når du skal kjøpe nytt, men det billigste er ikke nødvendigvis det beste for hverken deg eller miljøet. Når du skal kjøpe nytt er det viktig å se etter kvalitetsprodukter du kan bruke i lang tid fremover. Et av de viktigste tiltakene for et grønnere friluftsliv er nettopp å bruke det vi har så lenge som mulig fremfor å bytte det ut. Kjøper du et telt eller jakke av god kvalitet, vet du at det er både tryggere å bruke og holder mye lenger. Selv om kostnaden der og da er høyere, kan det vise seg at det lønner seg i det lange løp, når du ikke trenger å bytte ut utstyret annethvert år.
Med Pinsj ønsker vi å gjøre det lettere å velge kvalitet, ved å gjøre det lettere å leie ut. Kvalitetsutstyr er laget for å brukes år etter år etter, og kan med god samvittighet brukes så mye som mulig, både av deg selv og andre. Ved å leie ut får du også tilbake noe av kostnaden på produktet, samtidig som du senker terskelen for andre som vil komme seg mer ut på tur. Vinn-vinn!
Se etter miljømerking
Det finnes noen miljøsertifiseringer som brukes på turklær og her er to du kan se etter. Bluesign er et av de mest brukte og er en merkeordning som innebærer at hele
leverandør- og produksjonskjeden bruker de «mest miljøvennlige» kjemikaliene, produksjonsprosessene og materialene. Det er også fokus på å redusere bruk av vann. Klær og utstyr som er Bluesign-sertifisert er bedre enn ingen sertifisering, men de tillater fortsatt noen stoffer som ikke er helt bra for hverken mennesker eller dyr. Helly Hansen, North Face og Patagonia er noen merker med mange produkter som er Bluesign-sertifisert.
OEKO-TEX er et merke for trygge tekstiler som ofte sees på ullklær i Norge og er en garanti for at ingen farlige kjemikalier finnes i klærne for den som har de på seg. Denne miljømerkingen garantere riktignok ikke for at problematiske kjemikalier kan brukes i produksjon og dessverre havner noen av disse stoffene på avveie i naturen.
Selv om miljømerkingene ikke garnaterer for alt, er det allikevel et viktig tiltak for å minske bruken av farlige kjemikalier, bedre arbeidsforhold og.sikre kvalitet. Husk derfor å se etter miljømerking neste gang du skal handle nytt.
Kan det repareres?
Velg merker som tilbyr reparasjon, og som har fokus på at produktet skal kunne repareres fremfor en bruk-og-kast mentalitet. Sjekk i forkant om det er enkelt å bytte en glidelås, eller skaffe nye teltstenger, og om dette koster penger eller er gratis hos produsenten.
Vi har laget en guide til hvilke norske merker som tilbyr reparasjon. Den kan du lese HER. Vet du om andre? Gi oss gjerne en beskjed.
Sjekk alltid hvordan utstyret skal tas vare på, og spør produsenten hvordan du skal vaske, lagre og vedlikeholde utstyret. Ha som mål at det du kjøper skal vare lengst mulig, og da er godt vedlikehold sammen med gode reparasjonsmuligheter de viktigste tiltakene.
Still spørsmål
Ingen spørsmål er dumme, og alle spørsmål er like viktige. Spør produsentene om arbeidsforhold, valg av materialer og hva de gjør for å sikre en trygg og bærekraftig produksjon. Ved å stille spørsmål, viser du at det er en interesse for å snakke mer åpnet om disse tingene, og jo flere vi er som stiller spørsmål desto mer press legger vi på produsentene. Det er med på å normalisere et enda større fokus på trygge produkter av god kvalitet som vi kan ha glede av år etter år, uten at hverken natur eller mennesker må betale en høy pris.
Opmerkingen