top of page

Reparasjon: UlltøyHar du fått et hull eller to i ulltøyet ditt? Ikke fortvil, det er mye du kan gjøre selv for å reparere det. Det beste er å ta tak i hullet med en gang, fremfor å vente til det blir fort stort.

Husk å ta vare på ulltøyet ditt også før det blir hull. Vi har samlet noen enkle tips til hvordan du kan forlenge holdbarheten på tøyet ditt, og hvordan du kan reparere når hullet først har meldt seg.SLIK TAR DU VARE PÅ ULLTØYET

Vent med vasken: Ull er selvrensende og trenger ikke like mye vask som andre materialer. Vask sliter mye på tøyet, anbefalingen er derfor å vente med å vaske til du virkelig må. Litt lufting kommer du ofte en lang vei med.


Bruk skånsomt vaskemiddel og følg instruksjonene: Ullfibrene har fantastiske egenskaper til å puste og holde deg varm. For at disse fibrene skal vare lengst mulig er det viktig med riktig vaskemiddel beregnet for ull, samt et mildt vaskeprogram. Les vaskeinstruksjonene på plagget, og følg dem. Her står det hvor mange grader plagget tåler, om det skal vaskes for hånd eller i maskin og plagget tåler tørketrommel. Ikke bruk skyllemiddel.


Luft ulltøyet etter tur og la det hvile: Ull er et naturmateriale og har godt av å få luftet seg etter bruk og hvile i noen dager før du tar det på igjen. Da rekker ullfibrene å gjenopprette de gode egenskapene som skal holde deg tørr og varm på neste tur.
SLIK REPARERER DU ULLTØYNATURVERNFORBUNDET

Naturvernforbundet har laget en enkel og fin guide til hvordan du kan fikse hull i ullsokkene dine.


Guiden finner du her:
Her har du også en guide til hvordan du fikser hull i favorittullgenseren din:ULLVANG Ullvang har gode videoer med instruksjoner rom hvordan du kan reparere flere typer ulltøy, som sokker og gensere og hvordan sy sømmer som har gått opp.
Fremgangsmåte for å stoppe hull i ullsokk (fra Ullvang):

Du trenger: stoppenål, garn, stoppe-sopp eller en øse.

1.Velg garn i ca samme tykkelse og farge som sokken

2. Sy en renning rundt hullet, litt inn på stoffet. Dette for å sikre at hullet ikke fortsetter å rakne. Du behøver ikke feste tråden.

3. Stram til slik at hullet kommer tilbake til sin opprinnelige fasong.

4. Sy tett frem og tilbake vertikalt over hullet.

5. Vev så horisontalt over hullet, annenhver over og under garnet man allerede har sydd. Snu og gjenta prosessen. Det er viktig at vevingen blir tett.

6. Når du er ferdig vever du inn tråden for å feste den.
DEVOLD Devold har laget en steg for steg guide til hvordan du kan sy hull i både ulltrøye og ullgenser. Den finner du her:


Bilde lånt fra Devold.no


Fremgangsmåte for å sy hull i ulltrøye (Fra Devold):

1. Finn frem nål og tråd 2. Velg en tråd i en farge som er likt plagget. 3. Kutt tråden, cirka 40 cm. Viktig at den ikke er for lang, ettersom det gjør prosessen vanskeligere for deg. 4. Sy med enkel eller dobbeltråd, enkel passer for de aller tynneste ulltrøyene. 5. Lag en knute i enden av tråden. 6. Kutt kant i kant med knuten. 7. Fest tråden på baksiden i ene kanten på hullet. 8. Ta så nålen opp i samme punkt. 9. Sett stingene 2-3 mm over og under hullet. 10. Stram forsiktig til underveis. 11. Repetér helt til enden av hullet. 12. Fest til slutt tråden.bottom of page