Takk til alle som deltok i konkurransen vår om å vinne livsvarig DNT - medlemskap. Vi har nå trukket en vinner og den heldige ble Karoline Vognild. Karoline har studert friluftsliv i tillegg til å være miljøviter. Som seg hør og bør når vi deler ut en stor og fin premie, tok vi en prat med vinneren for å høre hvordan hun skal benytte seg av DNT - medlemskapet fremover og hvilke tanker hun har gjort seg om Pinsj.
Karoline har allerede mye erfaring med friluftsliv og er opptatt av både friluftsliv og miljø. Samtalen vår starter med hvordan friluftsinteressen har utviklet seg over årene som har gått. Karoline begynte tidlig med å være mye ute.
– Friluftsinteressen har jeg fått hjemmefra. Vi var alltid mye på tur, og den dag i dag ser jeg frem til å komme hjem og gå på fjelltur eller skitur med pappa, begynner hun med å fortelle oss.
Hun fortsetter med å dele om allsidigheten ved friluftslivet og at det aldri blir kjedelig. Det er alltid noe nytt å lære og nye måter å utforske naturen på.
– Etter at jeg begynte å studere ved NMBU, dro jeg på tur med venner, både privat og gjennom NMBU friluftsliv og StudentKRIK Ås. Jeg fikk virkelig kjenne på allsidigheten ved friluftslivet; vi gikk turer over flere dager, sov i det fri eller på DNT-hytter, padlet kajakk og var på kanoturer. I kombinasjon med økt friluftsinteresse og et ønske om å lære mer om førstehjelp på tur, startet jeg på Årsstudium i Friluftsliv ved Høgskulen i Volda. Der lærte jeg enda flere nye måter å være ute på, deriblant å sove i snøhuler. Det beste med friluftslivet er nettopp denne allsidigheten, men hvis jeg må velge noe jeg liker spesielt godt, er det fjellturer.
På friluftsstudiet ble vi minnet på at så lenge utstyret fungerer og er trygt, er det bra nok. Å jage etter nytt utstyr bør ikke være nødvendig, og det bør bli enklere og billigere å reparere utstyr.
Hva slags erfaring har du med DNT fra før, og hvordan ser du for deg å benytte det livsvarige medlemskapet?
– Jeg er DNT-medlem fra før av, og har benyttet meg av både DNT-hytter og stinettet med markerte T-er flere ganger. Det skal jeg fortsette med, og gleder meg til å utforske enda flere turer og besøke nye hytter i årene som kommer.
Vi tar samtalen videre til turutstyr, og fotavtrykket friluftslivet har på naturen. Fokus på bærekraft i friluftslivet er viktig for Karoline.
– Som miljøviter er det viktig for meg å redusere menneskeskapte fotavtrykk i naturen. Det å kjøpe brukt eller leie i stedet for å kjøpe nytt er en viktig del av det. Spesielt utsyr som blir lite brukt bør leies i stedet for å eies. Skal du prøve en ny aktivitet bør du leie og prøve først, før du kjøper dyrt utstyr som bare blir liggende i boden. Det finnes mengder med nesten helt ubrukt utstyr på plattformer som selger brukt eller bruktbutikker til en billig penge. Husk også å bruke det du allerede har. På friluftsstudiet ble vi minnet på at så lenge utstyret fungerer og er trygt, er det bra nok. Å jage etter nytt utstyr bør ikke være nødvendig, og det bør bli enklere og billigere å reparere utstyr.
Hva tenker du om Pinsj, og hvordan ser du for deg å benytte deg av plattformen selv? Noe du tenker å legge ut, eller leie av turutstyr?
– Jeg er veldig positiv til både Pinsj og andre plattformer for kjøp/leie/salg. Jeg har flere ganger benyttet andre plattformer til kjøp og salg av både turutstyr, klær og ting. I det siste har jeg fått øynene opp for SUP, og ser at det er mulig å leie via Pinsj. Jeg ser også for meg å leie ut egne ski på Pinsj til vinteren.
Som miljøviter er det viktig for meg å redusere menneskeskapte fotavtrykk i naturen. Det å kjøpe brukt eller leie i stedet for å kjøpe nytt er en viktig del av det. Spesielt utsyr som blir lite brukt bør leies i stedet for å eies.
Når to friluftsinteresserte tar en prat blir det selvsagt snakk om tidligere turopplevelser og favorittturer. Karoline har vært på turer året rundt, og trekker frem spesielt en opplevelse som har satt seg godt i minnet.
– Vi gikk skitur med friluftsklassen i Skarvehøe-området ved Bjorli. Det er en av de mest slitsomme og samtidig beste turopplevelsene jeg har hatt. Vi sto i 10 timer og gravde ut en kantgrop i hard skare. Det var hard jobbing og vi sov utrolig godt og komfortabelt den natta inni snøen. Bra kantgrop ble det og, ler hun.
Helt til slutt, hvilke turplaner har du lagt for høsten?
– Jeg er veldig glad i å gå på tur med folk, men vil utfordre meg til å gå på turer over flere dager alene. Mulig det blir Trekanten i Trollheimen. I tillegg har jeg og en vennegjeng et mål om å gå Gaustatoppen i høstfarger. Og nærturer i lokalområdet er gull i hverdagen, avslutter Karoline bekreftende.
Commentaires