top of page

Om dørstokkmila og kalde utenetter - en varm prat med Sov Godt UteSov Godt Ute er et prosjekt som ønsker å få flere mennesker ut i naturen. De vil gjøre det lettere for alle å komme seg ut på tur året rundt ved å dele fine og tilgjengelige overnattingssteder for både telt og hengekøye. Målet er at du skal finne din favorittplass i naturen.


Vi tok en prat med Sov God Ute om hvordan lettere å komme seg ut når det det er både kaldere og mørkere, og hva som kan være lurt å tenke på.
Høsten er over oss for fullt. For mange betyr det flere dager inne enn ute. Hva er Sov Godt Ute sine beste tips til å komme seg ut selv om dørstokkmila har blitt litt høyere?

- Pakk en sekk nesten ferdig til tur. Finn frem det du vet du trenger som hodelykt, sovepose, liggeunderlag, kniv, fyrstikker, en ekstra ullgenser og førstehjelpsutstyr. Har du en nesten ferdig pakket sekk, er det ikke mye som gjenstår den dagen du kjenner at “nå vil jeg på tur”. Har du bil, kan du ha en boks i baksetet som alltid er klar, forteller Bjørn Stian Hellgren, en av initiativtakerne bak Sov Godt Ute.

Vi fortsetter samtalen rundt pakking og utsyr som alltid bør være med på tur. Hva er ekstra viktig å tenke på når det begynner å bli kaldere?- Ull ull ull. Ulltøy fungerer bra både sommer og vinter, og er en nødvendighet når det blir kaldere ute. Tenk lag på lag. Alltid ull innerst, gjerne et mellomlag med ull også. Helt ytterst tar du på deg et vindtett lag. I leir blir man ofte sittende mye i ro. Da kan det være godt med en dunjakke - men du kan også å krype ned i soveposen for å holde varmen. Bare pass på glørne fra bålet.

Bjørn Stian fortsetter; Jervenduk er vi også veldig glad i. Den kan være god å ha som backup dersom det blir skikkelig kaldt. Husk å ta med en lykt. Hodelykta gjør alt lettere i leiren. Et annet tips er å ha litt orden i sekken, og huske på hvor du har pakket hva. Det er vanskeligere å lete etter ting i sekken når det er mørkt, så det kan være lurt å pakke i poser; kjøkkenting der, soveting der, tøy der. På den måten finner du raskt det du trenger uten å bli alt for kald på fingrene, forteller han engasjert. Kulda skal i hvert fall ikke stoppe ham fra å komme seg ut.

Du har ankommet leirplassen, fått satt opp teltet eller hengt opp hengekøya, og det klart for å nyte resten av kvelden under stjernene. Mørket har begynt å falle på, og temperaturen kryper nedover på gradestokken. Det krever det lille ekstra for å holde på den gode følelsen. Hva er Sov Godt Ute sine beste tips til å skape ekstra kos i camp på høsten og vinteren?

- Lys og varme er nøkkelen, og bål er det aller viktigste. Tenk hvor viktig bålet har vært for mennesker gjennom generasjoner. Når du er på overnattingstur på høsten og vinteren er det lett å skjønne hvorfor. Bålet er en trygghet, det gir varme og kan brukes til matlaging. Så er det fantastisk å samle gode venner rundt et bål og snakke om livet.

Vi vil også anbefale lyslenker. Det tar lite plass og er enkelt å henge opp akkurat der du vil. Unn deg gjerne noe god mat du liker og noe varmt å drikke. Vi liker også snacks som gjør seg på bålet, som grillet frukt - fersken, banan, plomme - med sjokolade så klart.


Bålet er en trygghet, det gir varme og kan brukes til matlaging. Så er det fantastisk å samle gode venner rundt et bål og snakke om livet.
Vi tar samtalen videre til et av uteovernattingenes store dilemmaer; telt eller hengekøye når det begynner å bli kaldere? Bjørn Stian har heldigvis noen tanker han vil dele med oss.

- Begge deler gir gode opplevelser så lenge du planlegger riktig. Sover du i hengekøye må du passe ekstra godt på at liggeunderlaget ligger i ro, for det blir kaldt i baken hvis det sklir vekk. Bruk gjerne et skumunderlag som holder seg godt på plass. Det finnes underquilter til de fleste hengekøyene som tar unna mye kulde, men det kan fort bli mye ekstrautstyr for en natt i hengøye. Et godt liggeunderlag fungerer like bra.

Hva med å lete frem en av de mange gapahukene som ofte finnes i nærheten av byer og tettsteder? Der kan du sove godt og på et jevnt underlag, og samtidig nyte utsikten.


Noen andre tips til å holde varmen løpet av natta. Kulde er jo noe mange bekymrer seg for.


– Uansett om du sover i hengekøye, telt eller i en gapahuk; ta deg en god løpe- og hoppetur rett før du kryper ned i posen og tar kvelden. Da får du opp litt “gratis” varme som varer lenge nok til du sovner.


Sov Godt Ute vil at flere skal få oppleve gode og fine stunder ute i naturen. Vi spurte Bjørn Stian om hvilke turopplevelser han husker spesielt godt.

- De beste turopplevelsene er ofte de som overrasker positivt på ett eller annet vis; enten ved en ekstra god prat ved bålet, å finne masse sopp akkurat der du skal sove, å se en sel i vannet eller en fargerik soloppgang. Dette er opplevelser du ikke kan planlegge for, og som du må være på tur for å oppleve. Da er det alltid verdt turen, forteller han med et smil.De beste turopplevelsene er ofte de som overrasker positivt på ett eller annet vis; enten ved en ekstra god prat ved bålet, å finne masse sopp akkurat der vi skulle sove, å se en sel i vannet eller en fargerik soloppgang.Helt til slutt, hvordan kan Pinsj sine følgere bruke og ha glede av Sovgodtute.


- Når du har pinsjet noe bra utstyr kan du gå rett videre til Sov Godt Ute og fortsette planleggingen. Bruk Sov Godt Ute til å finne nye plasser rundt der du bor, og til å finne veibeskrivelse på Google Maps helt frem til plassen. Du kan også lett tipse venner og kjente om de fine plassene ved å dele linker.

Ta Sov Godt Ute i bruk, gi oss tilbakemeldinger på hva vi bør gjøre bedre og hvordan vi best kan være til nytte for deg som nettopp har pinsjet noe utstyr.
Sjekk ut nettsiden sovgodtute.no og følg Sov Godt Ute på Instagram @sovgodtute.no for tips og inspirasjon til din neste tur.


コメント


bottom of page